smile before you read! :) hehe

stoorryy Moryy~

02 January 2013

TIPS untuk LULUS lesen L and lesen P

Assalamualaikum :3

Okay sekarang kawan-kawan aku suma tengah ada dalam mood amek LESEN KERETA.
So, akibat aku dah berjaya memperoleh lesen P pada April 2012 *hee*
Maka, beberapa orang sahabat aku meminta aku bagi tips kat blog nie.
Okay, aku pun tak kisah la.
aku kan baek hati lagi penyayang :P *peace yoo!*


Now, tips aku bermula ikut flow dari lesen L ke lesen P

---- LESEN L ----

1) Kursus 5 jam K.P.P. (Kursus Pendidikan Pemandu)
    - ceramah ni dia cerita pasal undang-undang ja.
     - yang paling penting BUKU SOALAN DAN JAWAPAN K.P.P *baca 3 kali amek syarat ja*

2) Ujian undang-undang berkomputer. *Lulus 42/50 atau lebih*
     -  Download "ujian berkomputer JPJ" atau pun click link ni --> click me! 
    - Done! lepas tu buat la ujian ni sampai dapat 50/50 :D
    - lepas tu comfirm hampa bole jawab dengan cepat macam kilat macam aku! ^^
    - lepas dapat result test komputer, pi kat pusat memandu bersama:
      ~ result "ujian berkomputer JPJ" dan satu gambar pastport
    - tunggu selama seminggu and hampa akan dapat LESEN L!  

3) Kursus Pra L – teori 3 jam dan amali 3 jam.
   - Ceramah ni macam biasa boring sikit.
   - penceramah akan bawak hampa tengok enjin kereta, cara check minyak hitam
      and cara nak laras kerusi kereta
   - penceramah bawak hampa pi tengok bukit, side parking and 3 penjuru.
   - kalau hampa daftar kat pusat memandu, hari tu jugak hampa bole drive! :D
      * tapi yang daftar melalui ejen, aku tak pasti *
    
*Kemudian, hampa set la jadual dengan kerani pusat memandu or ejen hampa 
  mengenai hari-hari hampa belajaq kereta. 
* Belajaq punya la belajaq sampai nak tercabut nyawa tiba-tiba ada ujian.........

---- LESEN P ----

4) Ujian pra kelayakan atau Q.T.I.
   - ujian ni lebih kurang macam ujian percubaan JPJ la and lebih kurang
     macam percubaan spm pun ada jugak. *maksud aku ujian ni penting la*
   - bila orang tu tengok hampa ni layak so depa decide tarikh test JPJ 

5) Ujian praktikal J.P.J. *penting! kalau fail malu wehy!*
- sehari sebelum JPJ ni, hampa ada setengah jam kat pusat memandu so
  manfaatkan masa tu dengan test dalam litar betul2
- kalau jalan raya pulak hafal undang-undang jalan 1, jalan 2 dan jalan 3.
- hampa juga boleh practise dengan parents hampa untuk menambahkan
  ke-confident-nan dalam diri :D *ceewahh * 

 a) UJIAN MELETAK MOTOKAR

p/s: untuk ujian dalam litar ni perempuan untung lebih daripada lelaki sebab pakcik JPJ 
      miang selalu bagi muka kat perempuan. heee. so peace yoo. :D  

    1- ujian mendaki bukit
      - ujian ni hampa kena confident. 
      - kalau sebelum hampa test bukit , tiba-tiba ada calon jatuh bukit *tudiaaa*
           jangan panik! jangan dok buat gelabah berok! chill okay chill hampa anggap
        ja budak tu x banyak practise and hampa yakin hampa adalah 
        yang terbaik daripada budak yang jatuh tu! :)
      - bila sampai tengah2 bukit, tiba-tiba hampa rasa macam tak boleh nak tarik handbrake,
        so.. tarik guna dua belah tangan. pakcik JPJ tak kata apa aih malah memberi 
        senyuman gatal ada la. heh -.- 
        *try imagine pakcik jpj sempat bertemu ramah dengan aku time aku berhenti tengah2 bukit tu.
             macam errr... okay.*

    2- ujian side parking
      - ujian ni jangan nervous sebab pakcik JPJ tu tak berapa tengok sangat = ="
        sebab depa lebih tumpu kepada calon yang test bukit. serious tak bohong.
        Buat pulak ada calon jatuh bukit dengan automatiknya hampa terabai oleh JPJ
        dan lulus dengan jayanya! :D

   3- ujian pusingan 3 penjuru
     - sama jugak macam kata-kata aku di ujian side parking.
       pakcik JPJ tak berapa nengok mu! but u still must be careful lah.

b ) UJIAN DI JALAN RAYA

p/s : untuk jalan raya, lelaki lebih untung daripada perempuan sebab perempuankan
       selalu dikatakan lembab, careless... so, JPJ strict sikit dengan perempuan.
       kalau lelaki buat silap sikit JPJ macam chillex lagi la. :)

* Markah Lulus : 16/20 atau lebih

- masa masuk dalam kereta tu..berucap la sikit and senyum dekat JPJ tu 
  *amek hati la konon. hehe :p *
- pastu JPJ tu akan bagi borang penilaian untuk hampa tulis nama.
  * masa tulis tu maybe hampa akan nervous terok macam aku -.- but remember! relax! hampa
     ingat maca ni ja.. JPJ tu manusia macam kita jugak and depa tu sapa sangat? kan? :) *

20 Perkara yang JPJ Test *please take note! very important! *

1) membetulkan tempat duduk
2) membetulkan cermin pandang belakang dan tepi
3) pakai tali pinggang keledar
4) menentukan gear dalam keadaan bebas sebelum menghidupkan enjin
5) menguji keadaan pencuci cermin dan lampu isyarat
6) guna isyarat lampu bila diperlukan
7) guna brek kaki dan tangan dengan betul
8) mematuhi lampu isyarat
9) mematuhi tanda berhenti di persimpangan
10) mematuhi peraturan di persimpangan jalan
11) memandu di lorong yang betul / kawalan steering
12) memandu kenderaan di jarak yang selamat
13) memotong dengan cara yang betul dan menggunakan cermin pandang
       belakang sebelum belok
14) mematuhi had laju
15) memberi keutamaan kepada penjalan kaki, penunggang basikal dan moto
16) memandu di selekoh dengan cara yang betul, perlahan dan ikut lorong yg betul
17) tidak menukar lorong dengan tergesa-gesa di kawasan kesesatan lalulintas
18) memberi keutamaan kpd kenderaan dari sebelah kanan di persimpangan dan bulatan
19) memandu secara tidak berbahaya
20) menggunakan gear sesuai mengikut kelajuan

- bila hampa patuh 20 syarat ni comfirm boleh score 20/20  punya! :) *insyaAllah*

Extra tips:
P/s: perkara di bawah ni dah berlaku kat aku so amek iktibar sikit :p
* - kadang-kadang JPJ saja dok buat trick nak bagi hampa fail test so jangan dengaq cakap
    depa. Ikut undang-undang and cara-cara cikgu hampa ajar sebelum ni okay? :)
  - kadang-kadang JPJ buat2 marah sebab depa nak buat hampa nervous. so bila hampa
    nervous berkemungkinan besar hampa akan lupa step2 yang cikgu hampa ajar sebelum ni :)




SELAMAT BERJAYA! <3

-Fatin Farhana Hilmi- xoxo :3









18 comments:

  1. Assalamualaikum....wah3, tips yg berguna. sgt bermanfaat, tq sbb share :)

    http://awanflufy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam terima kasih membaca ^-^

      Delete
  2. terima kasih, fatin! hahaaa <--ujian komputer x ambik lgi >_<

    athiff-akalili-ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Fatin my baby . Thanks a lot for your tips . Bakal test JPJ tidak lama lagi . Huuuuuuuu ketaq !

    ReplyDelete
  4. Thanks for the tips. wish me luck for jpj test tomorrow.=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi baca tips saya :')

      Delete
  5. hahaha.. thanks.. @fafa stiletto : sme la kite.. hikhik.. arrggh, nervous + x sbar... *gile, mcm nk kene operation jer..

    ReplyDelete
  6. OH NO MANNN GUA SANGAT TERPEGUN DENGAN UUUU UUUU BANYAK BAIK SANGGUP TOLONG SAYAAAAAAAA......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi membaca ^-^ haha

      Delete
  7. fatin kenapa x boleh bukk test computer tu?

    ReplyDelete
  8. Laki lagi susah la nak lulus dari perempuan!!!

    ReplyDelete
  9. Tk dpt download.. guna fone xleh erk

    ReplyDelete
  10. Terima kasih banyak, ujian saya pun tinggal lagi seminggu.. teruskan menulis benda-benda bermanfaat buat ramai orang :)

    ReplyDelete
  11. nak downloud susah sangat ya! ada cara lain tak untuk zip file itu.

    ReplyDelete